14 noiembrie 2014

Tortul Negresă. Bun e dulcele!



     Dintre toate încercările mele de a coace o negresă "fărăfăinăfărăzahăr", aceasta este cea mai reusită: în gust, textură, dar mai ales consistenţă - care este destul de greu de obţinut în absenţa făinii de grâu. Mă apuc să o scriu repede altfel o uit. Improvizaţiile mele nu sunt de 2 ori la fel, dar asta merita repetată. 

     Totul e "pe aproximate", "la ochi" dar mai ales la intuiţie:

     Baza (nu e blat, e doar un strat diferit):  2 căni de nuci măcinate fin, amestecate cu o cană de "gem de curmale" facut pe loc. Cum vine asta: o cană de curmale lăsate la înmuiat 2-3 ore şi date apoi la blender se transformă în cel mai dulce gem posibil, cu o consistenta delicios de cremoasă . Mai punem o lingură - două de unt moale, amestecăm totul cu mâna şi obţinem un fel de aluat pe care îl întindem în tava rotundă.

     Etajul cel negru: Batem 7 albusuri spumă, adăugăm gălbenuşurile pe rând, apoi o cană de fructoză, un pachet de unt foarte moale (nu chiar topit) şi suma de prafuri: 1 cană praf de migdale măcinate (sau daţi la blender fulgi de migdale) amestecat cu 2 linguri mari de cacao, un praf de bicarbonat si puţina sare. Adaug esenţă de rom şi vanilie. Amestec totul, torn deasupra bazei de mai sus.

    La cuptor cca 40 min la 180 grade.

    După ce îl scoateţi mai puteţi turna deasupra un strat de ciocolată topită amestecată cu o lingură de unt, sau alt sos de ciocolată la fel de improvizat: multă cacao + puţin lapte + un pic de fructoză - amestecaţi până obtineţi consistenţa dorita. Dacă vreţi un strat mai gros adăugaţi unt cand le amestecaţi pe foc. Decoraţi cu fulgi de migdale, ciocolată, fructe, orice doriţi.

    Păpaţi cu toţii, împreună, într-o zi cu soare fără altă sărbătoare în afara faptului că sunteţi împreună.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit sa imi spui parerea ta: